logo

Veelgestelde vragen

break

 

Waarom is het Kamerlingh Onnes de juiste school voor mij? 

  • Het Kamerlingh Onnes is een brede school. Dit betekent dat we vmbo-tl t/m atheneum aanbieden en dat je relatief eenvoudig kunt wisselen van niveau.  
  • Er is een breed aanbod cultuur, techniek en sport, waardoor er voor iedereen iets is wat je leuk vindt om te doen. 
  • We hebben 4 verschillende Junior Colleges in klas 1 en 2. Je mag zelf kiezen aan welke je meedoet. In de Junior Colleges staat de praktijk centraal. Dit betekent dat je, aan de hand van een gezamenlijk thema, op allerlei manieren bezig bent met het betreffende onderwerp. Ontwerp je ideale maatschappij, experimenteer met plastic, verbeeld je eigen verhaal of ontdek hoe je zo gezond mogelijk kunt leven!  
  • Op het Kamerlingh Onnes geven we goed onderwijs waarin je als leerling de nodige structuur en begeleiding ontvangt die voor jou van toepassing is. Ook en juist aan leerlingen met een hoog cognitief vermogen, want hoewel dit vaak als vanzelfsprekend wordt verwacht, is dit niet altijd het geval.  

 

Welke niveaus kun je doen op het Kamerlingh Onnes? 

  • vmbo-tl, havo, atheneum, atheneum+ 

  

Hebben jullie dakpanklassen? 

  • Ja, het eerste jaar zit je in een vmbo-tl/havo-klas, havo/atheneumklas of een aparte atheneum+-klas. Je krijgt 2 cijfers als je een toets hebt gemaakt. Zo kun je goed zien welk niveau op dat moment het beste bij je past. Vervolgens wordt aan het einde van het jaar gekeken wat voor jou het best passende niveau is en welk niveau je in jaar 2 dus gaat doen.  

 

Hoe wordt bepaald in welke brugklas je komt? 

  • Voordat je bij ons op school komt hebben we een gesprek met je juf of meester van de basisschool. Op basis van dit gesprek, het schooladvies en de resultaten van van de Plaatsingswijzer bepalen we welke stroom op dit moment het beste bij je past. Je kunt dus met een havo-advies in zowel een tl/h-klas als een h/a-klas geplaatst worden. 

 

Welke vakken heb je in de brugklas? 

  • Nederlands, Engels, Duits, Frans, wiskunde, biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, kunst beeldend, mens & techniek, lichamelijke opvoeding (gym), Junior College, mentoruur 

  

Hoeveel leerlingen zitten er op het Kamerlingh Onnes? 

  • Ongeveer 950 

  

Waar komen de leerlingen die op het Kamerlingh Onnes zitten vandaan? 

  • Leerlingen van onze school komen overal vandaan. We hebben leerlingen uit Stad en Ommeland wat inhoudt dat leerlingen uit alle wijken van Groningen komen en ook uit de omliggende dorpen. Hierdoor is onze leerlingpopulatie heel divers en daarmee een goede afspiegeling van de maatschappij! 

  

Hoeveel gebouwen hebben jullie? 

  • We hebben 1 gebouw met daarbij drie eigen gymzalen en een eigen sportveld.  

  

Heb je ook tussenuren? 

  • In de brugklas heb je tot de kerstvakantie geen tussenuren. Als er een les uitvalt en er kan niet geschoven worden met lessen, dan valt een andere docent in en heb je het vrijgekomen uur dus les van een andere docent. 

  

Mag je je telefoon gebruiken op school? 

  • Nee, op het Kamerlingh Onnes geldt ‘thuis of in de kluis’. Dit betekent dat je tijdens schooltijd je telefoon in je kluisje ligt of dat je je telefoon thuis laat. 

  

Is er een aparte afdeling voor brugklassen? 

  • Nee, we zijn samen 1 school. Dit betekent dat iedereen overal mag zitten/zijn. Ook de pauzes zijn voor iedereen op hetzelfde moment. 

  

Hoe worden docenten aangesproken? 

  • Met meneer/mevrouw gevolgd door de achternaam. 

  

Hoe lang duurt een lesuur? 

  • Een lesuur duurt 55 minuten. Na 2 lesuren heb je een pauze.  

  

Hoe laat begint de dag en hoe laat ben je vrij? 

  • De lessen beginnen om 8.15 uur en in de brugklas ben je meestal om 13.35 of 14.30 uur vrij. Soms komt het voor dat de laatste les om 15.40 afgelopen is.  

 

Ik heb dyslexie, adhd, add of iets anders. Welke hulp krijg ik op het Kamerlingh Onnes? 

  • Tijdens het aanmeldproces wordt gekeken welke hulp je nodig hebt en op welke manier we daar als school het beste bij aan kunnen sluiten. We hebben een goed ondersteuningsteam bestaande uit diverse experts op verschillende gebieden en ook een groep leerlingbegeleiders die individuele begeleiding geven indien nodig. 

  

Hoe groot zijn de klassen op het Kamerlingh Onnes? 

  • De klassengrootte verschilt van 17 tot 32 leerlingen. In de brugklassen proberen we de klassen tussen de 20 en 25 leerlingen te houden.  

  

Krijg je op het Kamerlingh Onnes veel huiswerk? 

  • De ene dag zul je meer huiswerk hebben dan de andere. Gemiddeld ben je 30 tot 90 minuten per dag met je huiswerk bezig. Gelukkig krijg je in de les ook tijd om alvast huiswerk te maken, dus als je goed doorwerkt, hoef je thuis niet zoveel meer te doen.  

 

Hoe worden ouders betrokken bij het onderwijs op het Kamerlingh Onnes? 

  • Aan het begin van het schooljaar is er per klas een informatieavond voor ouders. Voor vragen tussendoor kan de ouder een mail sturen aan de mentor of een (bel)afspraak maken. Iedere maand komt de nieuwsbrief uit voor alle ouders. Tussentijds wordt belangrijke informatie via e-mail gedeeld met ouders. Ouder(s), leerling en mentor hebben 2 of 3 keer per jaar een POP-gesprek (Persoonlijk Ontwikkel Plan) waarin de voortgang en ontwikkeling van het kind besproken wordt.  
    Uit iedere klas neemt 1 ouder deel aan het ouderpanel: klankbord voor school en ouders. Daarnaast bestaat de mogelijkheid zitting te nemen in de Medezeggenschapsraad wanneer er een vacature is.  

 

Welke buitenschoolse activiteiten worden aangeboden? 

  • Naast de gewone lessen kun je je creativiteit kwijt in de KO-ateliers. Je kunt muziek maken in de schoolband, iets moois maken met bijvoorbeeld de 3D-printer in het KO-lab of meewerken aan de schoolkrant. Verder biedt B-Slim regelmatig extra sportactiviteiten aan na schooltijd. En natuurlijk hebben we ieder jaar twee fantastische schoolfeesten. 

 

Gaan jullie ook op werkweek/ naar het buitenland? 

  • In de bovenbouw van vmbo-tl, havo en atheneum ga je op kamp. De eerste keer is dit een kamp in Nederland en in het examenjaar ga je naar Tsjechië (vmbo) of Berlijn (h/a). 

 

Hoe verloopt de overgang van de basisschool naar het Kamerlingh Onnes? 

  • Na de aanmelding hebben we een gesprek met je juf of meester van de basisschool, zodat we al een aantal belangrijke dingen over je te weten komen. In juni kom je dan bij ons op school om kennis te maken met je mentor en je klas. Na de zomervakantie gaan we allerlei leuke kennismakingsactiviteiten doen om elkaar en de school goed te leren kennen. Je mentor heeft veel tijd om je wegwijs te maken in de school en voor het aanpakken van je huiswerk. 

 

Waar en wanneer kan ik me aanmelden? 

  • Je kunt je in de centrale aanmeldweek aanmelden via de website van Openbaar Onderwijs Groningen. Je juf of meester zal je uitleggen hoe dat gaat. 

 

Hoe gaat de school om met pesten? 

  • We willen dat alle leerlingen een fijne schooltijd hebben en pesten hoort daar niet bij. In de mentorlessen besteden we daarom veel aandacht aan het vormen van een fijne klas. We bezoeken ook een toneelvoorstelling over pesten en naar aanleiding daarvan maken we goede afspraken met elkaar over hoe we met elkaar omgaan. Zo proberen we pesten zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht het toch voorkomen dat iemand wordt gepest dan pakken we dit zo snel mogelijk aan. Hiervoor gebruiken we het pestprotocol. We betrekken ouders ook bij de aanpak van pestgedrag. 

 

Welke ondersteuning is er voor leerlingen die extra hulp nodig hebben? 

  • Als je moeite hebt met taal of rekenen dan krijg je ondersteuning in ons Taal- of Rekenatelier. Daarnaast bieden we voor een aantal vakken ook de vaksteunles aan. Hier kun je terecht voor extra hulp en uitleg van een docent.  

 

Welke onderwijsmethodes gebruikt de school? 

  • De verschillende vakken werken met bestaande lesmethodes aangevuld met eigen materiaal. De meeste methodes bieden naast een leer-/werkboek ook digitaal oefenmateriaal aan waar je zowel thuis als op school gebruik van kunt maken. 

 

Hoe word je begeleid door de mentor? 

  • In de brugklas heb je twee studielessen per week. Tijdens de studielessen besteedt de mentor veel tijd aan het leren leren. Hierbij kun je denken aan het werken met een agenda, het leren van moeilijke woordjes of het maken van een planning.
    Ook heeft de mentor regelmatig een voortgangsgesprek met je. Hierin bespreek je hoe het met je gaat (zit je lekker in je vel?) en hoe het gaat met je schoolresultaten. De mentor kan, als dat nodig is, kijken welke extra hulp je kunt krijgen. 

 

icoon
Aanmelden
icoon
Mail ons
icoon
Meldknop.nl
instagram twitter facebook youtube